Kledingcommissie; de wereld op zijn kop

Maandagavond 21 december, nog 47 dagen totdat het carnaval weer losbarst. Ik ben vanavond op bezoek bij de kledingcommissie van CV de BierBeuners, de dames van de vereniging. De sfeer is ontspannen en er wordt gelachen. “Het gaat goed, we liggen op schema en het is erg gezellig”, aldus de trotse Sanne Lozekoot.

Vier jaar geleden rond deze tijd was dat niet anders. Er is echter één groot verschil. Vier jaar geleden speurden de dames de ene na de andere carnavalsshop af in de hoop daar mooie en bijpassende kleding te vinden. Kleding was leuk, maar het was een bijzaak. Alles draaide om de carnavalswagen en de dames ondersteunden regelmatig de mannen van de wagenbouw, meer niet. Tot de dames eind 2012 meer uitdaging zochten. Ze wilden meer betekenen voor de vereniging en besloten de kleding zelf te maken.

Het begon in 2013 met de maya-pakken. Kledingstukken werden gekocht en deze werden beplakt met stukjes stof. Een zelfgemaakte rok, mooie schmink en een grote tooi zorgden voor een leuk carnavalspak. Het jaar daarna werd een waar koningskostuum gemaakt en in 2015 maakten de dames het prachtige narrenpak helemaal zelf. Dus niet speuren naar mooie en bijpassende kleding, maar ontwerpen en maken van kleding die perfect past bij het thema van de wagen.

IMG-20151226-WA0013

Ook nu maken de dames een prachtig pak dat past bij het thema, maar de volgorde is veranderd. Waar de BierBeuners eerst een thema met een bijpassende wagen bedachten en daarna de dames succes wensten, is het tegenwoordig helemaal anders. Bij het bedenken van het thema spelen de dames een belangrijke rol; wat kunnen we met dit thema en welke kleding past hierbij? Sterker nog; de dames nemen tegenwoordig het initiatief! In september wilden de dames dolgraag beginnen met de kleding, dus besloten zij om alle BierBeuners bij elkaar te roepen om te brainstormen over het thema.

Het gevolg? Bij de dames is het gezellig, ze liggen op schema en de pakken worden schitterend! Waar de dames eind december al bijna klaar zijn met de kleding, hebben de mannen van de vereniging ieder vrij uurtje nodig om de carnavalswagen op tijd af te krijgen. Het is de wereld op zijn kop. Het is alsof de dames van FC Twente beter kunnen voetballen dan de mannen uit Enschede, alsof mannen vluchten uit een land waar oorlog is en de vrouwen achterblijven om te strijden voor vrede en alsof een vrouw verantwoordelijk is voor het ministerie van defensie. Ach, eigenlijk is het ook allemaal niet zo gek…

Wetende dat de kleding schitterend wordt, sluit ik vol vertrouwen mijn notitieblokje, pak mijn tas en start de auto. Op naar de mannen van de verenging…

Uw reporter, Beun de Haas