Zondagavond 27 december, nog 41 dagen totdat het carnaval weer losbarst. Na vorige week de dames van de vereniging bezocht te hebben, is het vandaag de beurt aan de mannen. De mannen die jaar in jaar uit een carnavalswagen bouwen voor drie optochten en daarna weer afbreken. Misschien niet het meest efficiënte werk, maar het maakt niet uit. Ze doen het graag en vinden het gezellig. Maar hoe doen ze dit? Hoe lukt het toch om ieder jaar zo gemotiveerd een carnavalswagen te bouwen?
Nog voordat ik mijn fiets heb neergezet en de deuren van de bouwlocatie open, hoor ik “Drank en Drugs” hard door de speakers. Waar ik bij de dames werd geconfronteerd met een penetrante parfumlucht, ruik ik bij de mannen vooral de geur van gezaagd hout, gefrituurde bitterballen en flesjes bier die iets te lang staan. Dit is nog niet het ergste. Het valse gezang van Menno Pijl, lid van de bouwgroep, zorgt voor een piep in mijn oren. “Het went en zorgt eigenlijk wel voor gezelligheid”, aldus Patrick Willemsen. Gezelligheid dus. Is dat het sleutelwoord voor de wagenbouwers?
Voor de wagenbouwers begint carnaval in september. Samen met de rest van de BierBeuners wordt een origineel thema bedacht en vervolgens maken de meest creatieve mannen een ontwerp voor de wagen. Als dit ontwerp wordt goedgekeurd kunnen de mannen aan de slag met de wagen. Mits er een bouwlocatie is natuurlijk. Helaas blijkt het vinden van een geschikte bouwlocatie de laatste jaren een probleem voor de vereniging. Gelukkig zijn de BierBeuners ook dit jaar weer onder de pannen, dus de mannen konden aan de slag.
Aan de hand van het ontwerp wordt de wagen gemaakt. Het lijkt misschien een kwestie van plannen, maar toch presteren de mannen het om ieder jaar in tijdnood te komen. Eind november komt vanuit de wagenbouwers steevast het bericht dat alle handjes nodig zijn om de wagen op tijd af te krijgen. Maar dan ineens, halverwege december, gaat het hard. Er worden lange dagen gemaakt en de wagen wordt met de dag mooier. Hoe doen ze dit toch? Werken de mannen van de wagenbouw harder als het kouder wordt, is het de aanwezigheid van de dames van de vereniging of wordt de behanglijm niet alleen gebruik voor papier-maché? Wat het ook is, ik ben tevreden. De wagen wordt mooi.
Eigenlijk kunnen deze mannen bijna alles. Lassen, zagen, boren, lijmen, zeg het maar. Zoekt u toevallig nog wat handige mannen voor een klus? Vraag de wagenbouwers! Misschien wordt het niet perfect en precies wat u vooraf in gedachten had, maar u weet één ding zeker. Laat de mannen ook behangen en de klus is zeker op tijd geklaard. Volgende week laten de mannen de behanglijm voor wat het is en gaan ze verder met het schilderen van de wagen. Ik ben benieuwd naar wat verf met ze doet…
Met een lach op mijn gezicht pak ik een bitterbal, open een flesje bier en zing keihard én vals: “We hebben lijm en bier!” Gelukkig was ik vandaag op de fiets… Op naar de BierBeuners die ook niet vies zijn van een feestje, BierBeuners Events.
Uw reporter, Beun de Haas